Pollenallergi - Kan du inte njuta av det vackra vädret?

Har du besvär av täppt eller rinnande näsa?
Nyser du ofta och har kliande eller rinnande ögon?
Återkommer det vid ungefär samma tid varje år?

Då kan du ha pollenallergi, också känt som hösnuva, allergisk snuva eller allergisk rinit.

Pollenallergi beror på att pollen från gräs, träd eller örter frigörs och flyger omkring i luften vi andas.

Vissa känner bara av pollenallergin lite grann, medan andra får mycket stora besvär under både våren (framförallt björkallergi) och sommaren (gräsallergi och gråbo). Har du besvär av pollenallergi så kan du känna dig sjuk och hängig och livskvaliteten påverkas under pollenperioden. Hur stora besvär du får beror på hur känslig du är mot olika pollen.

Dina allergisymptom kan också vara särskilt besvärliga under en viss tid av dagen, när halten av det pollen du är allergisk mot är som allra högst. Även vädret har betydelse. En torr, varm och blåsig dag rör sig mer pollen i luften.

Pollenallergin kan även störa din nattsömn så att du känner dig extremt trött under dagen. Den kan påverka din koncentrationsförmåga och produktivitet under arbetsdagen och få dig att känna dig hängig och till och med sjuk. Besvärliga allergisymptom kan också hindra dig från att umgås utomhus med familj och vänner. Många upplever även att det påverkar träningen, speciellt om man vistas ute.

Pollenallergi eller förkylning – så vet du »

Har du så besvärliga allergisymptom att hela din tillvaro påverkas varje dag, är det viktigt att du söker hjälp och kontaktar din läkare eller en allergispecialist. Du bör också tänka på att obehandlad allergi, som påverkar både näsa och ögon, kan utvecklas till allergisk astma. Upplever du hosta eller andnöd under pollensäsongen kan det bero på att du är på väg att utveckla astma från din allergi. Oftast uppträder astmasymptomen de dagar det är mest pollen i luften.

En korrekt diagnos och behandling är viktig för att få ordning på allergin och hur den kan komma att påverka ditt liv på kort och lång sikt.

Har du besvär trots behandling, gör testet och se om du kan göra något mer »

Varför just jag?

Din pollenallergi beror på att din kropp har identifierat pollen som något skadligt. Även om pollen inte är farligt, så överreagerar din kropp varje gång du exponeras för pollen.

Man vet inte riktigt orsaken till varför en del utvecklar allergi mot pollen, men arv har betydelse, och det är vanligt att flera i samma familj besväras av pollenallergi.

Pollenallergi är vanligt, i Sverige lider ca 25% av alla vuxna av pollenallergi vilket gör det till en av de vanligaste allergierna. De allra flesta reagerar mest på björk- och gräspollen men även andra träd, gråbo och örter orsakar allergiska besvär.

Vanligast är att barn i skolåldern eller unga vuxna börjar få allergibesvär mot pollen, för att sedan avta med åldern. Efter medelåldern är det mindre vanligt med pollenallergi.

Vad är allergi?

Ditt immunsystem skyddar dig vanligtvis mot infektioner och andra sjukdomar. Är man allergisk överreagerar immunsystemet på ämnen som normalt sett är ofarliga. Dessa ämnen kallas allergener och finns i till exempel gräspollen, trädpollen, kvalster, djurhår, bi- och getinggift samt i vissa livsmedel.

När man som allergiker utsätts för allergen agerar immunsystemet genom att bilda antikroppar. Antikropparna reagerar på allergenet och ger upphov till olika allergiska symptom som rinnande näsa, nysningar, klåda i ögonen och i svåra fall även andningsbesvär i form av astma.

Använd pollenprognosen

Den nationella pollenprognosen är ett värdefullt och användbart verktyg för dig som är pollenallergiker. Pollenprognosen visar hur mycket pollen som finns i luften en viss tid i ditt område. Ifall dina symptom uppstår samtidigt som det är stora mängder av en viss typ pollen, så kan du misstänka att det är just den sortens pollen du är allergisk mot.

Här kan du se din lokala pollenprognos »

Ladda ner Pollenkoll-appen

 

 

Senast uppdaterad: 9 mars 2018