Allergisymtom

Symtom vid pollenallergi

De vanligaste symtomen vid pollenallergi, som även kallas för hösnuva, är besvär från ögon och näsa. Allergi orsakar också trötthet, vilket ofta är väldigt påfrestande. Det spelar ingen roll om du är allergisk mot trädpollen eller gräspollen – symtomen är desamma.

Som allergiker kan du uppleva ett eller flera av följande symtom:

 • Röda och irriterade ögon (klåda och rinnande)
 • Rinnande, vattnig snuva och/eller täppt näsa, klåda i näsa och/eller svalg
 • Överkänslighet i näsan
 • Nysningar (ofta flera nysningar efter varandra)
 • Trötthet
 • Svårt att andas, ihållande hosta eller pipande andning
 • Eksem
 • Ibland kan man få hosta (rethosta) och andnöd, vilket kan vara tecken på astma. Oftast brukar symtomen komma när det är som mest pollen i luften och förvärras vid ansträngning.

Organ som påverkas av allergisk snuva (rinit) och allergisk astma

Övre luftvägarna
Allergisk snuva (rinit)

 • Rinnsnuva och/eller nästäppa
 • Klåda
 • Nysningar 

Nedre luftvägarna
Allergisk astma

 • Andningssvårigheter
 • Hosta
 • Väsande andning
   

Varför får jag symtom?

Du har allergi eftersom din kropps immunsystem felaktigt tolkar ett ämne, till exempel pollen, som något skadligt för kroppen. Din kropp har fel, pollen är inte skadligt. Men eftersom kroppen tror att pollen är skadligt startar en försvarsreaktion som innebär att histamin utsöndras varje gång som du stöter på pollen. Det är då du får allergiska symtom.

Man vet inte varför vissa människor utvecklar allergi och andra inte. Men man vet att ärftlighet har betydelse och ökar risken.

 

Ta dina allergisymtom på allvar

Har du symtom ska du ta dem på allvar. Blir du inte hjälpt av din nuvarande allergimedicin är det viktigt att du söker vård för att göra en allergiutredning. Oavsett hur mycket besvär du har av din pollenallergi så finns det hjälp att få för de allra flesta. Du ska orka med skolan eller jobbet och kunna njuta av våren och sommaren.

Här kan du söka vård för dina allergibesvär

 

Symtomdagbok

Med hjälp av symtomdagboken kan du följa dina symtom under pollensäsongen. Kom ihåg att ta med den ifyllda dagboken för att utvärdera din allergi på ditt nästa läkarbesök.

I appen pollenkoll kan du logga ditt mående och eventuell medicinering och jämföra med pollenprognosen. De pollenslag som du valt att följa är de som visas i ditt dagbokresultat. Om du vill ändra vilka pollenslag du följer görs det i appens inställningar. Efter du loggat dina symtom och eventuell medicinering får du tips och råd i din allergi och kan följa ditt mående över tid.

Ladda ner symtomdagbok för pollenallergi här

Att tänka på under pollensäsongen

Under pollensäsongen kan det som allergiker vara bra att hålla koll på pollenprognosen. Det gör du enkelt i appen Pollenkoll. Men det finns även många andra tips och råd. Dessa delar Josef Kipatsi Danell, specialist i allmänmedicin, med sig av i denna korta film (02:57). Hans budskap är att de allra flesta kan få god hjälp mot sin pollenallergi.

På pollenkoll.se kan du läsa mer om allergi och behandlingar. Utöver aktuell pollenprognos finner du även information om var och hur du kommer i kontakt med din närmaste allergiexpert.

Förkylning eller allergi – hur vet jag?

Om du ofta är täppt i näsan, nyser och har kliande och irriterade ögon under vår- och sommarhalvåret kanske du är allergisk mot pollen. Liknande symtom har man vid förkylning, så hur ska man veta vad som är vad? Många tar fel och tror att de har drabbats av en långdragen förkylning när det är pollenallergi som de besväras av.

Grundregeln är att en vanlig förkylning oftast går över inom en vecka. Pollenallergi kan hålla i sig betydligt längre än så. Var extra misstänksam om den besvärliga vårförkylningen dyker upp varje år.

  Pollenallergi Förkylning
Näsa och hals Nysattacker – flera nysningar i sträck. Snuvan är lättflytande och näsan rinner, kliar och är täppt. Klåda i halsen Sporadiska nysningar. Snuvan blir ofta trögflytande efter en tid och näsan rinner och är täppt. Ont i halsen
Ögon Röda, kliande, svullna, irriterade Oftast inga symtom från ögon
Feber I regel ingen feber Låg feber kan förekomma
Varaktighet Kan vara i flera veckor, återkommer varje år Går ofta över av sig själv inom någon vecka

Självtest

Fråga 1 av 8
0%
1. Besväras du av pollenallergi?
2. Vilka symptom upplever du under pollensäsongen och hur ofta?

(Du behöver fylla samtliga alternativ på denna fråga)

Kliande näsa
3. Upplever du astmabesvär (väsande andning, hosta, tungt att andas, andningsbesvär)?
4. Tar du någon behandling under pollensäsongen?
5. Vilken typ av hjälpmedel/medicin använder du under pollensäsongen?
6. Har du allergiska besvär under pollensäsongen trots regelbunden medicinering?
7. Hur nöjd är du med din nuvarande behandling?
8. Utgör din pollenallergi ett hinder för dig i din vardag?
Snabbfråga