Symptom vid pollenallergi

De vanligaste symptomen vid pollenallergi, som även kallas för hösnuva, är besvär från ögon och näsa. Allergi orsakar också trötthet, vilket ofta är väldigt påfrestande. Det spelar ingen roll om du är allergisk mot trädpollen eller gräspollen – symptomen är desamma.

Som allergiker kan du uppleva ett eller flera av följande symptom:

 • Röda och irriterade ögon (klåda och rinnande)
 • Rinnande, vattnig snuva och/eller täppt näsa, klåda i näsa och/eller svalg
 • Överkänslighet i näsan
 • Nysningar (ofta flera nysningar efter varandra)
 • Trötthet
 • Svårt att andas, ihållande hosta eller pipande andning
 • Eksem
 • Ibland kan man få hosta (rethosta) och andnöd, vilket kan vara tecken på astma. Oftast brukar symptomen komma när det är som mest pollen i luften och förvärras vid ansträngning.

Organ som påverkas av allergisk snuva (rinit) och allergisk astma

Övre luftvägarna
Allergisk snuva (rinit)

 • Rinnsnuva och/eller nästäppa
 • Klåda
 • Nysningar

Nedre luftvägarna

Allergisk astma

 • Andningssvårigheter
 • Hosta
 • Väsande andning

Varför får jag symptom?

Du har allergi eftersom din kropps immunsystem felaktigt tolkar ett ämne, t ex pollen, som något skadligt för kroppen. Din kropp har fel, pollen är inte skadligt. Men eftersom kroppen tror att pollen är skadligt startar en försvarsreaktion som innebär att histamin utsöndras varje gång som du stöter på pollen. Det är då du får allergiska symptom.

Man vet inte varför vissa människor utvecklar allergi och andra inte. Men man vet att ärftlighet har betydelse och ökar risken.

Ta dina allergisymptom på allvar

Om du inte behandlar din allergi kan det finnas risk att på sikt utveckla allergisk astma, det kallas för den allergiska marschen. Har du symptom ska du ta dem på allvar. Blir du inte hjälpt av din nuvarande allergimedicin är det viktigt att du söker vård för att göra en allergiutredning. Oavsett om du har lindrig, måttlig eller svår pollenallergi så finns det hjälp att få. Du ska orka med skolan eller jobbet och kunna njuta av våren och sommaren.

Här kan du söka vård för dina allergibesvär

Att tänka på efter pollensäsongen

Efter pollensäsongen är det bra att utvärdera hur säsongen har varit och om behandlingen har fungerat bra, enligt Josef Kipatsi Danell, specialistläkare i allmänmedicin. Har man haft stora allergiska besvär trots behandling kan hösten vara en bra tid att uppsöka sin läkare för att eventuellt göra en allergiutredning då man har årets säsong och årets besvär färskt i minnet. Ta del av Josefs råd i denna film (01:30) i syfte att se till att du ska må så bra som möjligt kommande säsong.

På pollenkoll.se kan du läsa mer om allergi och behandlingar. Utöver aktuell pollenprognos finner du även information om var och hur du kommer i kontakt med din närmaste allergiexpert.

Förkylning eller allergi – hur vet jag?

Om du ofta är täppt i näsan, nyser och har kliande och irriterade ögon under vår- och sommarhalvåret kanske du är allergisk mot pollen. Liknande symptom har man vid förkylning, så hur ska man veta vad som är vad? Många tar fel och tror att att de har drabbats av en långdragen förkylning när det är pollenallergi som de besväras av.

Grundregeln är att en vanlig förkylning oftast går över inom en vecka. Pollenallergi kan hålla i sig betydligt längre än så. Var extra misstänksam om den besvärliga vårförkylningen dyker upp varje år.

  Pollenallergi Förkylning
Näsa och hals Nysattacker – flera nysningar i sträck. Snuvan är lättflytande och näsan rinner, kliar och är täppt. Klåda i halsen Sporadiska nysningar. Snuvan blir ofta trögflytande efter en tid och näsan rinner och är täppt. Ont i halsen
Ögon Röda, kliande, svullna, irriterade Oftast inga symptom från ögon
Feber I regel ingen feber Låg feber kan förekomma
Varar Kan vara i flera veckor, återkommer varje år Går ofta över av sig själv inom någon vecka

 

Symptomdagbok

Med hjälp av symptomdagboken kan du följa dina symptom under pollensäsongen.

Kom ihåg att ta med den ifyllda dagboken för att utvärdera din allergi på ditt nästa läkarbesök.

Ladda ner Symptomdagbok pollenallergi här

Snabbfråga