Grönsaker och frukter

Korsallergi

Vad är korsallergi?

När man har korsallergi reagerar man på födoämnen som liknar det man är allergisk emot. Det beror på att immunsystemet inte kan skilja på ämnet som man är allergisk mot och andra ämnen. Vid pollenallergi är det vanligt med korsallergi och allra vanligast är det vid björkpollenallergi. Risken för korsallergi ökar om man är allergisk mot flera pollensorter t ex björk och gräs och om man har svår allergi.

Symptom vid korsallergi

Det är vanligt att det kliar i mun och hals och att läppar och tunga svullnar när man äter vissa saker. En del får besvär med att ögon och näsa kliar och rinner. Det är ovanligt men mag- tarmbesvär, illamående, kräkningar och nässelutslag förekommer. Det är vanligast med milda symtom som går över snabbt, det beror på att de ämnen som orsakar korsreaktioner är känsliga och snabbt bryts ner i magsäck och tarmar.

Vanliga korsreaktioner

Häften av alla som har björkpollenallergi har korsallergi. Det är bra att känna till vilka korsallergier som hör ihop med det pollen som du är allergisk mot, så att du kan undvika att få symtom. Den vanligaste korsreaktionen är mellan björkpollen och nötter, äpplen och stenfrukter.

Björkpollen Äpplen, päron, nötter (valnötter, hasselnötter, paranötter, muskotnöt), mandel, jordnötter, rå morot och potatis, jordgubbar, stenfrukter (plommon, körsbär, bigarråer, aprikos, persika, nektarin), kiwi, sojaböna, curry och selleri
Gräs Jordnötter, kiwi, melon, rågmjöl, vetemjöl, havre, råg, majs, ris, sojabönor, ärtor, tomat, lök
Gråbo Selleri, morot, fänkål, persilja, koriander, senap

Äpplen

Tips, minska korsreaktionen vid björkpollenallergi

Korsreaktionen vid björkpollen brukar försvinna om du värmer upp eller lagar maten eftersom det förstör ämnena som orsakar korsreaktionen. Äppelkaka, äppelmos, sylt och fruktkompotter går oftast bra.

Du kan pröva att köra fruktbitar t ex äpple, päron eller nektarin i en minut på högsta effekt i mikrovågsugnen.

Fruktskal innehåller oftast mer allergen än själva fruktköttet. En del kan äta äpple och andra frukter om de skalar dem och lägger dem i rumstemperatur en stund. Det är också skillnad på olika äppelsorter, de som tolereras bättre är Signe Tillisch, Gloster, Jamba och Macoun, medan Golden Delicious och Granny Smith orsakar fler reaktioner.

Tyvärr hjälper det inte att värma upp eller tillaga nötter och särskilt hasselnötter, många reagerar även när de har tillagats. Kokta morötter och potatis går nästan alltid bra.

Gräspollen och korsreaktioner – tänk på det här

Korsallergi vid gräspollenallergi är inte alls lika vanligt som vid björkpollenallergi. Det hjälper tyvärr inte att värma upp det som man reagerar på och reaktionerna vara kraftiga. De flesta kan äta vetemjöl när det är tillagat men kraftiga och allvarliga reaktioner har förekommit när t ex vetebullar har ätits i samband med ansträngning.

Gråbopollen – var försiktig med selleri

Ungefär 25 procent av de som är allergiska mot gråbo reagerar även på mat. Om du är allergisk mot gråbo och har reagerat på selleri bör du undvika det helt eftersom det kan ge svåra reaktioner, det hjälper tyvärr inte med uppvärmning.

Vanliga korsallergier mellan pollen och mat

Björkpollen

Äpplen, päron, nötter (valnötter, hasselnötter, paranötter), muskotnöt,
mandel, jordnötter, rå morot och potatis, jord-gubbar,
stenfrukter (plommon, körsbär, bigarråer, aprikos, persika, nektarin), kiwi, sojabönor, curry och selleri.

Gräspollen

Jordnötter, kiwi, melon, rågmjöl, vetemjöl, havre,
råg, majs, ris, sojabönor, ärtor, tomat och lök.

Gråbopollen

Selleri, morot, fänkål, paprika, persilja, koriander och senap.

Snabbfråga