Hitta rätt behandling vid pollenallergi

Ta kontroll med rätt behandling

Det finns idag tre principer av behandling vid pollenallergi: undvik de pollen du inte tål, läkemedel som lindrar symtomen och allergivaccination som behandlar orsaken till allergin.

När bör du kontakta läkare för din pollenallergi?

  • När dina besvär påverkar hur du presterar på jobb eller i skola, ditt sociala liv och/eller din sömn
  • Om du har besvär trots att du tar dina mediciner enligt ordination
  • Om du får biverkningar av den behandling du fått ordinerat
  • Om du upplever att dina symtom förändras
  • Vid dagligt medicineringsbehov under längre period eller under hela året

Hitta en klinik som behandlar allergi

Är nuvarande behandling tillräcklig?

Använder du allergimediciner under pollensäsongen men upplever ändå besvär. Dra i reglaget nedan för att se om det finns något mer du kan göra för att optimera behandlingen.

Inga besvär
Mycket besvär

Allergibehandling

Ta kontroll med rätt behandling

Vilken behandling som passar dig bäst beror på hur allergisk du är, hur länge du har besvär och hur du mår när du behandlas.

Har du haft besvärande symtom som påverkar dig i din vardag i mer än 2 pollensäsonger trots att du behandlar dig med symtomlindrande läkemedel i enlighet med din läkares rekommendation kan nästa steg i din behandling vara allergivaccination. 

Du och din läkare bör tillsammans diskutera och komma fram till vilken behandling som är lämplig för dig.

 

Att tänka på under pollensäsongen – Läkartips från Dr Josef Kipatsi Danell

Under pollensäsongen kan det som allergiker vara bra att hålla koll på pollenprognosen. Det gör du enkelt i appen Pollenkoll. Men det finns även många andra tips och råd. Dessa delar Josef Kipatsi Danell, specialist i allmänmedicin, med sig av i denna korta film (02:57). Hans budskap är att de allra flesta kan få god hjälp mot sin pollenallergi.

På pollenkoll.se kan du läsa mer om allergi och behandlingar. Utöver aktuell pollenprognos finner du även information om var och hur du kommer i kontakt med din närmaste allergiexpert.

I appen pollenkoll har du också möjlighet att registrera dina symtom i en dagbok. Symtomdagboken kan användas för att följa dina symtom i jämförelse med pollenprognosen och eventuell medicinering. Dagboken är ett verktyg som hjälper dig att få koll på din allergi och du får tips och råd kring vad du kan behöva tänka på under pollensäsongen.

När du har fyllt i dagboken under en period kan du välja att exportera en sammanfattning till din mail som du t.ex. kan visa din läkare för att tillsammans diskutera vilka åtgärder som behöver tas för att lindra dina allergisymtom.

Snabbfråga