Hitta rätt behandling vid pollenallergi

Testa om du har allergibesvär i onödan!

Kryssa i hur du behandlar din allergi och dra i reglaget på skalan nedan för att illustrera hur du mår i din allergi just nu för att se om du kan göra något mer för att optimera din behandling?

Resultat

Det finns idag  tre principer för behandling vid pollenallergi: undvik ämnet du inte tål, läkemedel som lindrar symptomen och allergivaccination som behandlar orsaken till allergin.

Ta kontroll med rätt behandling!

Vilken behandling som passar dig bäst beror på hur allergisk du är, hur länge du har besvär och hur du mår när du behandlas. Har du en lindrig allergi kanske det räcker med att undvika pollen, har du en måttlig allergi finns det symtomlindrande behandlingar. Vid svår allergi kan allergivaccination vara ett alternativ. Du och din läkare kan diskutera och komma fram till vilken behandling som är lämplig för dig.

Allergisk tjej

Lindrig allergi

Undvik pollen – lättare sagt än gjort
Att undvika allergen fungerar oftast bra vid matallergi men det är svårt att helt undvika pollen. Det finns saker du kan göra och pollenprognosen är till hjälp.

Så här kan du undvika pollen

 

allergisk tjej som snyter sig

Medelsvår allergi

Lindra symtom – det behövs ofta flera läkemedel
Det finns många olika symtomlindrande behandlingar t ex antihistamintabletter, nässpray och ögondroppar. Att bli helt symtomfri är viktigt, det minskar risken att utveckla astma.

Om symptomlindrande medicin

 

Trött kille

Svår allergi

Allergivaccination – behandlar orsaken till allergin
Allergivaccination innebär att man tillför kroppen det som du är allergisk mot, tills kroppen vänjer sig och börjar tolerera ämnet. Många blir helt bra och de flesta blir betydligt bättre

Kan allergivaccination hjälpa dig?

Att tänka på efter pollensäsongen

Efter pollensäsongen är det bra att utvärdera hur säsongen har varit och om behandlingen har fungerat bra, enligt Josef Kipatsi Danell, specialistläkare i allmänmedicin. Har man haft stora allergiska besvär trots behandling kan hösten vara en bra tid att uppsöka sin läkare för att eventuellt göra en allergiutredning då man har årets säsong och årets besvär färskt i minnet. Ta del av Josefs råd i denna film (01:30) i syfte att se till att du ska må så bra som möjligt kommande säsong.

På pollenkoll.se kan du läsa mer om allergi och behandlingar. Utöver aktuell pollenprognos finner du även information om var och hur du kommer i kontakt med din närmaste allergiexpert.

Tre behandlingsalternativ vid allergi

 

Förebygg

Undvik det som du är allergisk mot. Det går ofta bra när man har en lindrig allergi eller är allergisk mot viss mat, men är svårt vid pollenallergi eftersom pollen finns nästan överallt i luften.

 

Lindra symptom

Det finns många läkemedel som lindrar allergisymtom. Det är vanligt att man måste kombinera t ex tabletter, nässpray och ögondroppar för att bli symtomfri.

 

Behandla orsaken

Om du har pollenallergi och inte blir besvärsfri trots behandling med symtomlindrande mediciner kan allergivaccination vara ett alternativ. Allergivaccination kan ges i tablettform eller med injektioner. Med allergivaccination behandlar man orsaken till allergin så att den lindras eller går över.

Snabbfråga