Allergi hos barn

Barn med allergi – ingen energi till lek?

Många barn som är allergiska orkar inte leka lika mycket som sina kompisar. Men allergin hindrar inte bara lek utan sänker även prestations- och koncentrationsförmågan. En studie har visat att barn som är allergiska får lägre betyg än barn som inte är allergiska. Dessutom kan obehandlad allergi utvecklas till allergisk astma.

Är ditt barn allergiskt?

Upprepade nysningar, nästäppa och rinnsnuva kan vara symtom på pollenallergi. Dessutom kanske ditt barn kämpar med rinnande, röda och kliande ögon. Det här är symtom som liknar de vid vanlig förkylning och det är lätt att ta fel och tro att barnet är förkylt. Om symtomen inte ger med sig och försämras vissa tider på året, så kan det vara allergi. Är andra familjemedlemmar allergiska, så ökar risken för allergi.

Så här skiljer du på en förkylning och allergi

Barn med allrgisymptom kliar sig i ögonen

Behandling av allergi hos barn

Den mest effektiva lösningen för att slippa allergiska besvär vore att helt undvika att utsättas för det ämnet (allergenet) man är allergisk mot. Men luftburna allergener från pollen är nästintill omöjliga att undvika eller få bort helt och hållet.

Att stanna inomhus hela våren och sommaren är inte kul. För att ditt barn ska må så bra som möjligt, orka lära sig saker och hänga med i skolan kommer det troligtvis bli aktuellt att ditt barn behöver ta någon typ av medicin för att bli av med sin allergi.

Ta reda på vilken allergibehandling som passar ditt barn bäst

Är nuvarande behandling tillräcklig?

Använder du/ditt barn allergimediciner under pollensäsongen men upplever ändå besvär. Dra i reglaget nedan för att se om det finns något mer du kan göra för att optimera behandlingen.

Inga besvär
Mycket besvär

Pollenallergi ger symtom på hela livet

Det är viktigt att känna till symtomen på pollenallergi för att få bättre möjlighet att sätta in rätt behandling. Lär dig vilka symtom som förekommer vid pollenallergi hos barn och hur du skiljer på förkylning och allergi.

Se filmen som är utvecklad av Allergiexperterna.

Kan jag förhindra att mitt barn får allergi, redan under graviditeten?

Hur förutseende du än är under graviditeten kan du inte vara säker på att ditt barn slipper bli allergisk. Ett barn som har allergiska föräldrar har högre risk att utveckla allergi, jämfört med barn som inte har allergiska föräldrar. Är den ena föräldern allergisk är sannolikheten 30 procent att barnet får allergi. Är båda föräldrarna allergiker är risken att utveckla allergi över 60 procent.

Även om du inte kan ändra de genetiska anlagen, så finns ändå saker att göra för att minska risken för allergier hos ditt barn. Undvik rökning under och efter graviditeten och se till att barnet inte utsätts för cigarettrök.

Om du misstänker att ditt barn kommer att bli allergiskt, fråga din läkare om råd.

Här är barnallergolog Anna Asarnojs svar på frågorna i Astma allergiförbundets barnallergi-chatt

Ta del av Astma allergiförbundet sammanställda frågor på temat barnallergi.

Läs mer

Appen Pollenkoll – En hjälp till dig som har pollenallergi

Gör det enkelt och håll koll på pollenprognosen i din mobil, välj din/dina favoritplatser och skräddarsy din prognos med de pollen du önskar följa.

Appen består även av allmän information om pollenallergi, behandlingar och var du kan söka hjälp.

Du har möjlighet att tacka ja till push-notiser. Då får du aktuell information och stöd som hjälper dig i din pollenallergi.

Appen är även anpassad för Apple Watch.

Läs mer

Förhindra att ditt barn utvecklar allergisk astma

Om ditt barn inte får behandling mot sin allergi, ökar risken att symtomen förvärras och utvecklas till allergisk astma. Barn som har besvär av allergisk snuva har upp till sju gånger högre risk att utveckla allergisk astma senare i livet, jämfört med barn som inte är allergiska. Det är därför det är så viktigt att få en korrekt diagnos och behandling så tidigt som möjligt.

Jag vill veta mer om barn, allergi och astma