Barn med allergi - Ingen energi att leka?

Många barn är av naturen aktiva och har svårt att sitta still. Detta är positivt, eftersom de ständigt har fullt upp med att lära sig saker.  Allergi är inte bara ett hinder för t ex lekandet utan kan också göra det svårt att koncentrera sig i skolan. Dessutom kan obehandlad allergi utvecklas till allergisk astma.

Är ditt barn allergiskt?

Upprepade nysningar, nästäppa och rinnsnuva kan vara symptom på luftvägsallergi. Dessutom kanske ditt barn kämpar med rinnande, röda och kliande ögon. Det här är symptom som liknar dem vid vanlig förkylning och många gånger tar vi miste och tror att det är förkylning hos barnet. Om symptomen inte ger med sig och försämras vissa tider på året, så kan symptomen vara tecken på allergi. Är andra familjemedlemmar allergiska, så ökar sannolikheten för att utveckla allergi.

Läs mer om allergisymptom »

Förhindra att ditt barn utvecklar allergisk astma

Om ditt barns allergi fortsätter vara obehandlad, ökar risken att symptomen förvärras och utvecklas till allergisk astma.

Barn som har besvär av allergisk snuva har upp till sju gånger större risk att utveckla allergisk astma senare i livet (jämfört med barn som inte är allergiska). Det är därför det är så viktigt att få en korrekt diagnos och behandling så tidigt som möjligt.

Läs mer om barn, allergi och astma »

Kan jag förhindra att mitt barn får allergi, redan under graviditeten?

Oavsett hur förutseende du är under graviditeten kan du inte vara säker på att ditt barn slipper bli allergisk. Allergier ärvs i vissa familjer. Ett barn vars föräldrar är allergiker har större sannolikhet att utveckla allergi, jämfört med barn som har föräldrar utan allergier. Är den ena föräldern allergisk är sannolikheten 30% att barnet får allergi. Är båda föräldrarna allergiker är risken att utveckla allergier över 60%.

Även om du inte kan ändra de genetiska anlagen, så finns ändå saker att göra för att minska risken för allergier hos ditt barn. Mödrar ska undvika rökning under och efter graviditeten och se till att barnet inte utsätts för cigarettrök. Amning rekommenderas under de första fyra månaderna, eftersom bröstmjölken stärker barnets immunförsvar.

Om du misstänker att ditt barn kommer att bli allergiskt, fråga din läkare om råd.

 

Behandling av allergi hos barn

Den mest effektiva lösningen för att slippa allergiska besvär vore att helt undvika att utsättas för det ämnet (allergenet) man är allergisk mot. Men luftburna allergener från pollen är nästintill omöjliga att undvika eller få bort helt och hållet.

Att stanna inomhus hela våren och sommaren är inte heller särskilt kul. För att må så bra som möjligt, kommer det troligtvis bli aktuellt att ditt barn behöver ta någon typ av medicin för att bli av med sin allergi.

Läs mer om allergibehandlingar för barn »

Senast uppdaterad: 9 mars 2018