Här finns hjälp – hitta din närmaste allergispecialist

Du kan söka kliniker/mottagningar i sökfältet, i regionslistan eller via kartan lite längre ner på sidan.

Det finns olika typer av mottagningar som tar emot patienter med allergi, t ex husläkarmottagningar, vårdcentraler, astma- och allergimottagningar, öron-näs-hals-mottagningar, barnläkarmottagningar, och även privata läkarmottagningar. En del mottagningar tar enbart emot vuxna och andra tar bara emot barn. Det finns några mottagningar som tar emot både vuxna och barn.

Här på Pollenkoll hittar du läkare och kliniker som hjälper dig med din allergi. Till många av klinikerna går det bra att söka hjälp direkt (utan remiss), men vissa kliniker/mottagningar kräver en remiss. Då behöver du först kontakta din husläkare eller vårdcentral som gör en första bedömning och remitterar dig till en allergispecialist om de bedömer att det behövs.

Hittar du inte en mottagning där du bor kan du alltid be din närmaste vårdcentral eller din husläkare att remittera dig till närmaste allergimottagning, alternativt kan du själv skriva en egenremiss.

Egenremiss och hur det fungerar

Om du har pollenallergi och inte känner att du blir hjälpt av symptomlindrande läkemedel som du får på recept av din läkare kan du bli remitterad vidare till en allergispecialist. Om din läkare inte skriver remiss finns det en möjlighet att själv skriva en egenremiss som kallas egen vårdbegäran, som du skickar till din närmaste allergimottagning.

När du skriver en egenremiss ska detta finnas med:

  • Namn och personnummer
  • Tydlig, kortfattad förklaring av dina allergiska symptom (vad du har för symptom, hur starka de är,  hur mycket symptomen påverkar dig, om du besväras av symptomen trots att du tar medicin)
  • Hur länge du har haft dina besvär
  • När dina besvär kommer (är de återkommande, är besvären ihållande, upplever du besvär under särskilda förhållanden/platser)
  • Förekomst av annan allergi (t ex allergisk astma, böjveckseksem, födoämnesallergi)
  • Vilka mediciner du tar för din allergi och hur länge du har tagit dem
  • Andra sjukdomar/mediciner (kortfattat)