Här finns hjälp

Du kan söka kliniker/mottagningar i sökfältet, i regionslistan eller via kartan.

Här på Pollenkoll hittar du läkare och kliniker som hjälper dig med din allergi. Till många av klinikerna går det bra att söka hjälp direkt (utan remiss), men vissa kliniker/mottagningar kräver en remiss. Då behöver du först kontakta din husläkare eller vårdcentral som gör en första bedömning och remitterar dig till en allergispecialist om de bedömer att det behövs. Du finner även digitala vårdgivare som kan hjälpa dig med din allergi.

Det finns olika typer av mottagningar som tar emot patienter med allergi, t ex husläkarmottagningar, vårdcentraler, astma- och allergimottagningar, öron-näs-hals-mottagningar, barnläkarmottagningar, privata läkarmottagningar och digitala vårdgivare.

Hittar du inte en mottagning där du bor kan du alltid be din närmaste vårdcentral eller din husläkare att remittera dig till närmaste allergimottagning, alternativt kan du själv skriva en egenremiss eller söka digital vård.

Egenremiss och hur det fungerar

Om du har pollenallergi och inte känner att du blir hjälpt av symtomlindrande läkemedel som du får på recept av din läkare kan du bli remitterad vidare till en allergispecialist. Om din läkare inte skriver remiss finns det en möjlighet att själv skriva en egenremiss som kallas egen vårdbegäran, som du skickar till din närmaste allergimottagning.

När du skriver en egenremiss ska detta finnas med:

 • Namn och personnummer
 • Tydlig, kortfattad förklaring av dina allergiska symtom (vad du har för symtom, hur starka de är,  hur mycket symtomen påverkar dig, om du besväras av symtomen trots att du tar medicin)
 • Hur länge du har haft dina besvär
 • När dina besvär kommer (är de återkommande, är besvären ihållande, upplever du besvär under särskilda förhållanden/platser)
 • Förekomst av annan allergi (t ex allergisk astma, böjveckseksem, födoämnesallergi)
 • Vilka mediciner du tar för din allergi och hur länge du har tagit dem
 • Andra sjukdomar/mediciner (kortfattat) 

10 frågor till din läkare

Det är alltid viktigt att förbereda sig inför ett läkarbesök och det är inte alltid lätt att komma ihåg alla frågor som man vill ställa till läkaren.

Här hittar du förslag på frågor som du kan ställa till din läkare om du funderar på hur din allergi påverkar dig och undrar om vilken eller vilka behandlingar som kan vara lämpliga för dig. Lägg gärna till ytterligare frågor som känns relevanta för dig och ta med inför ditt nästa läkarbesök.


 1. Vad är allergi?
 2. Vad är korsallergi?
 3. Kan jag få korsallergi?
 4. Vilka symtom kan allergi ge?
 5. Hur kan allergin påverka mig?
 6. Kan obehandlad allergi leda till utveckling av fler symtom än de jag har i dag?
 7. Finns det en risk att min allergi kan utvecklas till astma?
 8. Kan min allergi försvinna av sig själv?
 9. Hur ställs en diagnos vid allergi?
 10. Går det att vaccinera sig mot allergi?

Utifrån resultatet på din allergiutredning kommer din läkare eller allergispecialist att rekommendera den behandling som är bäst för dig. Det är viktigt att du lämnar läkarbesöket med mer kunskap om din allergi och om vad som händer härnäst.

Ladda ner guide inför läkarbesök här

Snabbfråga