Här finns hjälp – hitta din närmaste allergispecialist

Du kan söka kliniker/mottagningar i regionslistan eller via kartan lite längre ner på sidan.

Det finns olika typer av mottagningar som tar emot patienter med allergi, t.ex. husläkarmottagningar (vårdcentraler), astma- och allergimottagningar, öron-näs-hals-mottagningar, barnläkarmottagningar, men även privata läkarmottagningar. Vissa av dessa tar enbart emot vuxna och andra bara barn. Det finns dock mottagningar som tar emot både vuxna och barn.

Här på pollenkoll hittar du läkare och kliniker som hjälper dig med din allergi. Till många av klinikerna går det bra att söka hjälp direkt (utan remiss), men vissa kliniker/mottagningar kräver en remiss. Då behöver du först kontakta din vårdcentral som gör en första bedömning och remitterar dig vidare till en allergispecialist om de bedömer att det är aktuellt.

Hittar du inte en mottagning där du bor kan du alltid be din närmaste vårdcentral eller din husläkare att remittera dig till närmaste allergimottagning, alternativt kan du själv skriva en egen remiss.

Egen remiss och hur det fungerar

Om man har pollenallergi och inte känner att man blir hjälpt av symptomlindrande läkemedel som man får förskrivet via vårdcentralen kan man bli remitterad vidare till en allergispecialist. Om inte vårdcentralen skriver remiss finns det möjlighet att själv skriva en egen remiss (eller egen vårdbegäran som det också kallas), som du kan skicka till din närmaste allergimottagning.

När man skriver en egen remiss kan man ta följande saker i beaktning.

  • Namn, personnummer
  • Tydlig kort förklaring av dina allergiska symptom (vad har du för symptom, hur starka är de, hur mycket påverkar symptomen dig, besväras du av symptomen trots att du tar medicin)
  • Hur länge du har haft dina besvär
  • När dina besvär uppkommer (är de återkommande, är besvären ihållande, upplever du besvär under särskilda förhållanden/platser)
  • Förekomst av annan allergi (t.ex. allergisk astma, böjveckseksem, födoämnesallergi)
  • Vilka mediciner du tar för din allergi och hur länge du har tagit dem
  • Andra åkommor/mediciner (kortfattat)
Pollenallergi? – Sök hjälp online direkt i din mobil

På Medicheck kan du få hjälp av en allergispecialist direkt, utan remiss.

Träffa specialistläkare via videosamtal nu eller boka en tid som passar dig.

Gå vidare till Medicheck »
Läs mer om hur det fungerar »