Symptomlindrande behandling vid pollenallergi

Som allergiker är du säkert van vid olika symptomlindrande läkemedel (allergimedicin). Kanske behöver du ta dem varje dag för att hålla besvären i schack eller så tar du dem vid behov.

Exempel på symptomlindrande läkemedel är antihistamin och kortison. De finns i olika former i t ex allergitabletter, ögondroppar och nässpray. En del är receptfria, andra måste skrivas ut av läkare.

Allergimediciner som ögondroppar och nässpray lindrar de lokala symptomen. Därför kan du bli tvungen att ta flera olika läkemedel för att motverka flera symptom. Du kanske behöver ett läkemedel för din nästäppa, ett annat för att motverka tårflödet i ögonen och så vidare. Läkemedel som lindrar symptom ger en ganska snabb men relativt kortvarig lindring av besvären. Därför kommer symptomen tillbaka när du slutar ta medicinerna.

Utred din allergi. Här kan du söka hjälp

Om symptomlindrande medicin

Symptomlindrande medicin kommer i olika former – tabletter, nässpray och ögondroppar.

Antihistamin

Vid lindrig allergi är antihistamintabletter en av de vanligaste allergimedicinerna som de flesta brukar prova. Antihistamin brukar lindra symptom som nästäppa, rinnsnuva, nysningar och klåda i näsa och ögon. Vid en allergisk reaktion blockerar antihistamin frisättningen av histamin och på så sätt minskas de allergiska symptomen. Antihistamin finns även som ögondroppar och nässpray. Det går att köpa dem receptfritt på apotek men vissa läkemedel är receptbelagda. Effekt av antihistaminer burkar komma efter ca 15 minuter till en timme.

Ofta rekommenderas att man startar behandling med symptomlindrande läkemedel redan innan allergisäsongen börjat. Mediciner som man bör ta i förtid är nässpray med kortison, eftersom det tar tid att bygga upp effekten.

Vanliga antihistaminer är t ex Clarityn, Kestine, Allergra och Livostin, men det finns även generiska läkemedel som Loratadin och Desloratadine. Ett generiskt läkemedel har samma verkningssubstans som varumärkesantihistamintabletter (t ex Clarityn) men brukar ha ett lägre pris.


Kortison nässpray

Nässpray med kortison (nasala steroider) brukar användas vid nästäppa och rinnsnuva men kan även minska nysandet. Fördelen är att medicinen bara verkar lokalt i näsan utan att påverka resten av kroppen. Det är viktigt att ta kortison regelbundet för att få bäst effekt. Det finns kortison som kan köpas utan recept men även starkare varianter som skrivs ut av läkare.

Ofta rekommenderas att man startar behandling med symptomlindrande läkemedel redan innan allergisäsongen börjat. Den medicin som bör startas i förtid är nässpray med kortison, då den inte har omedelbar effekt utan verkar över tid.

Exempel på kortisonnässprayer är t ex Nasonex, Flutide och Avamys.

Prata med din läkare eller apotekspersonal hur du ska använda symptomatiska läkemedel.


Kortison-injektioner

Kortison kan ges med injektioner. Denna behandling kan blandas ihop med allergivaccination men det är fel, de verkar helt olika. Kortisoninjektioner dämpar symptomen av allergi i någon till några veckor genom att dämpa inflammation i hela kroppen. Det är en behandling som inte längre rekommenderas mot hösnuva på grund av de långsiktiga biverkningarna, t ex en ökad risk för att utveckla diabetes.

Om dessa läkemedel inte hjälper kan eventuellt allergivaccination vara nästa steg

Tre behandlingsalternativvid allergi

 

Förebygg

Undvik det som du är allergisk mot. Det går ofta bra när man har en lindrig allergi eller är allergisk mot viss mat, men är svårt vid pollenallergi eftersom pollen finns nästan överallt i luften.

 

Lindra symptom

Det finns många läkemedel som lindrar allergisymtom. Det är vanligt att man måste kombinera t ex tabletter, nässpray och ögondroppar för att bli symtomfri.

 

Behandla orsaken

Om du har pollenallergi och inte blir besvärsfri trots behandling med symtomlindrande mediciner kan allergivaccination vara ett alternativ. Allergivaccination kan ges i tablettform eller med injektioner. Med allergivaccination behandlar man orsaken till allergin så att den lindras eller går över.

Dags att söka hjälp?

Oavsett om din allergi är lindrig, måttlig eller svår finns det i de flesta fall hjälp att få för att minska allergisymtomen och få bättre livskvalitet.

Om du upplever att du har jobbiga symtom trots att du använder allergimediciner kan det vara dags att boka in ett läkarbesök för att diskutera din allergi och olika behandlingsalternativ.

Hitta en klinik som behandlar allergi

Snabbfråga