allergisk tjej som snyter sig

Lindra besvären

Symtomlindrande behandling vid pollenallergi

Som allergiker är du säkert van vid olika symtomlindrande läkemedel (allergimedicin). Kanske behöver du ta dem varje dag för att hålla besvären i schack eller så tar du dem vid behov.

 

Exempel på symtomlindrande läkemedel är antihistamin och kortison. De finns i olika former i t ex allergitabletter, ögondroppar och nässpray. En del är receptfria, andra måste skrivas ut av läkare.

Allergimediciner som ögondroppar och nässpray lindrar de lokala symtomen. Därför kan du bli tvungen att ta flera olika läkemedel för att motverka flera symtom. Du kanske behöver ett läkemedel för din nästäppa, ett annat för att motverka tårflödet i ögonen och så vidare. Läkemedel som lindrar symptom ger en ganska snabb men relativt kortvarig lindring av besvären. Därför kommer symtomen tillbaka när du slutar ta medicinerna.

Utred din allergi. Här kan du söka hjälp

Om symtomlindrande medicin

Symtomlindrande medicin kommer i olika former – tabletter, nässpray och ögondroppar.

  • Antihistamin: Vid lindrig allergi är antihistamintabletter en av de vanligaste allergimedicinerna som de flesta brukar prova. Antihistamin brukar lindra symptom som nästäppa, rinnsnuva, nysningar och klåda i näsa och ögon. Vid en allergisk reaktion blockerar antihistamin frisättningen av histamin och på så sätt minskas de allergiska symptomen. Antihistamin finns även som ögondroppar och nässpray. Det går att köpa dem receptfritt på apotek men vissa läkemedel är receptbelagda. Effekt av antihistaminer burkar komma efter ca 15 minuter till en timme.

    Ofta rekommenderas att man startar behandling med symtomlindrande läkemedel redan innan allergisäsongen börjat. Mediciner som man bör ta i förtid är nässpray med kortison, eftersom det tar tid att bygga upp effekten.

    Vanliga antihistaminer är t ex Clarityn, Kestine, Allergra och Livostin, men det finns även generiska läkemedel som Loratadin och Desloratadine. Ett generiskt läkemedel har samma verkningssubstans som varumärkesantihistamintabletter (t ex Clarityn) men brukar ha ett lägre pris.

 

  • Kortison nässpray: Nässpray med kortison (nasala steroider) brukar användas vid nästäppa och rinnsnuva men kan även minska nysandet. Fördelen är att medicinen bara verkar lokalt i näsan utan att påverka resten av kroppen. Det är viktigt att ta kortison regelbundet för att få bäst effekt. Det finns kortison som kan köpas utan recept men även starkare varianter som skrivs ut av läkare.

    Ofta rekommenderas att man startar behandling med symtomlindrande läkemedel redan innan allergisäsongen börjat. Den medicin som bör startas i förtid är nässpray med kortison, då den inte har omedelbar effekt utan verkar över tid.

    Exempel på kortisonnässprayer är t ex Nasonex, Flutide och Avamys.

    Prata med din läkare eller apotekspersonal hur du ska använda symptomatiska läkemedel.

 

  • Kortison-injektioner: Kortison kan ges med injektioner. Denna behandling kan blandas ihop med allergivaccination men det är fel, de verkar helt olika. Kortisoninjektioner dämpar symptomen av allergi i någon till några veckor genom att dämpa inflammation i hela kroppen. Det är en behandling som inte längre rekommenderas mot hösnuva på grund av de långsiktiga biverkningarna, t ex en ökad risk för att utveckla diabetes.

Om dessa läkemedel inte hjälper kan allergivaccination vara nästa steg.

Allergibehandling

Ta kontroll med rätt behandling

Vilken behandling som passar dig bäst beror på hur allergisk du är, hur länge du har besvär och hur du mår när du behandlas.

Har du haft besvärande symtom som påverkar dig i din vardag i mer än 2 pollensäsonger trots att du behandlar dig med symtomlindrande läkemedel i enlighet med din läkares rekommendation kan nästa steg i din behandling vara allergivaccination. 

Du och din läkare bör tillsammans diskutera och komma fram till vilken behandling som är lämplig för dig.

Självtest

Fråga 1 av 8
0%
1. Besväras du av pollenallergi?
2. Vilka symptom upplever du under pollensäsongen och hur ofta?

(Du behöver fylla samtliga alternativ på denna fråga)

Kliande näsa
3. Upplever du astmabesvär (väsande andning, hosta, tungt att andas, andningsbesvär)?
4. Tar du någon behandling under pollensäsongen?
5. Vilken typ av hjälpmedel/medicin använder du under pollensäsongen?
6. Har du allergiska besvär under pollensäsongen trots regelbunden medicinering?
7. Hur nöjd är du med din nuvarande behandling?
8. Utgör din pollenallergi ett hinder för dig i din vardag?

Appen Pollenkoll – En hjälp till dig om har pollenallergi

Läs mer

FAQ

Frågor och svar

Här  är några vanligt förekommande frågor. Fler frågor och svar hittar du här

Snabbfråga