Barn, allergier och astma – Är ditt barn i riskzonen för att utveckla astma?

Barn med begynnande astma kan t.ex. börja  hosta och få väsande andning, ofta på natten eller vid ansträngning. Ett barn som har utvecklat astma kan få andningssvårigheter. Se till att undvika de här situationerna. Besök läkare så att ditt barn får behandling för sin allergi snarast möjligt, eftersom allergi kan leda till astma.

Astma kommer ofta i barndomen. Det kan utlösas av flera faktorer som till exempel pollen, pälsdjur eller husdammskvalster. Om ditt barn har besvär av allergi som påverkar näsan (allergisk rinit eller hösnuva), är risken att de utvecklar astma sju gånger högre än för dem som inte är allergiska. Det beror på att pågående allergiska reaktioner kan orsaka kronisk inflammation i de nedre luftvägarna, exempelvis i lungorna.

 

Symptom vid allergi och astma

Vid allergi i de övre luftvägarna (allergisk rinit eller hösnuva) får barnet symptom såsom rinnsnuva, nästäppa, kliande näsa och upprepade nysningar.

Allergi i de nedre luftvägarna (allergisk astma) orsakar väsande andning, hosta och andningssvårigheter.

Även om dessa symptom uppstår på olika ställen i kroppen, så orsakas båda av samma underliggande påverkan av immunförsvaret. Våra övre och nedre luftvägar hänger samman, så en inflammation som beror på en allergisk reaktion kan sprida sig från ditt barns näsa och ned till lungorna och leda till astma.

Allergier hos barn ändras ofta över tid. En del allergier försvinner med åren, andra utvecklas eller förvärras. Därför är det viktigt att du håller regelbunden koll på ditt barns hälsa och allergisymptom.

Gör något åt allergin

  • Har ditt barn allergisymptom?
  • Behöver barnet allt mer medicin för att lindra besvären?
  • Påverkas andningen?
  • Är du orolig för att allergin ska utvecklas till astma?

Då är det viktigt att ditt barn gör ett allergitest och får en diagnos. Oavsett om barnet har lindrig, medelsvår eller svår allergi så finns det hjälp för de allra flesta. Det viktiga är att barnet mår bra och inte lider av sin allergi. Du som förälder kan tillsammans med läkare besluta om vilken behandling som är mest lämplig för ditt barn.

Läs mer om hur allergi kan behandlas och vilka för och nackdelar som finns »

Senast uppdaterad: 9 mars 2018