Tjej har andningssvårigheter astma

Obehandlad allergi kan leda till astma

Hur hänger allergi och astma ihop?

Dina övre och nedre luftvägar, (näsa och lungor) sitter ihop. En inflammation som orsakas av en allergisk reaktion i näsan, kan sprida sig ner till dina lungor och orsaka astma. Astma kan triggas igång av luftföroreningar eller infektioner som förkylning eller influensa, men orsakas i många fall av allergener (de ämnen du är allergisk mot) som finns i luften vi andas, exempelvis pollen, kvalster eller djurhår.

Är du i riskzonen för allergisk astma?

Ingen vill vakna mitt i natten med hosta, pipande andning eller svårt att andas. Har du en obehandlad eller felbehandlad allergi så kan den utvecklas till allergisk astma som är en kronisk inflammation i de nedre luftvägarna. Det kan leda till att du behöver ta astmamedicin som är luftrörsvidgande och/eller inflammationsdämpande. Om din allergi utvecklas till astma så kan du få långvarig hosta med fler och mer frekventa astmaattacker. Därför är det viktigt att vara uppmärksam på symptom så att du får diagnos, effektiv behandling och blir symptomfri så tidigt som möjligt.

Var uppmärksam om:

  • Din vanliga medicin inte lindrar dina allergisymptom
  • Du behöver öka dosen medicin för att lindra dina allergisymptom
  • Din andning påverkas mer och mer av din allergi

Allergisymptom i övre luftvägar (allergisk rinit):
Upprepade nysningar, kliande näsa, nästäppa eller rinnsnuva.

Astmasymptom i nedre luftvägarna (allergisk astma):
Väsande andning, hosta och tungt att andas, andningsbesvär.

Förebygg astma

Det finns flera behandlingsalternativ för allergiker. Ett vanligt råd är att undvika det som man är allergisk mot. Det fungerar om man är allergisk mot t ex viss mat, men luftburen allergi mot pollen, kvalster och pälsdjur är svårt att undvika. När det inte går att undvika det som man är allergisk mot får man istället lindra symptomen.

Det finns många allergimediciner som lindrar symptomen, t ex antihistaminer, nässpray och ögondroppar. Om du inte blir symptomfri trots att du tar allergimediciner eller måste ta mer och mer medicin för att hålla symptomen i schack, kan allergivaccination vara aktuellt.

Det är en behandling som inte bara lindrar symptomen utan behandlar själva orsaken till allergin; gradvis bygger man upp en tolerans mot det ämne (allergenet) man är allergisk mot. Allergivaccination finns mot allergi som orsakas av både gräs- och björkpollen och många som behandlas blir symptomfria.

Allergivaccination kan också ha betydelse när det gäller att minska risken att utveckla astma från allergisk rinit.

Fråga din läkare vilken behandling som är lämplig för dig.

Läs mer om allergivaccination

Snabbfråga