Obehandlad allergi kan leda till astma

 

Hur hänger allergi och astma ihop?

Dina övre och nedre luftvägar sitter ihop (näsa och lungor). En inflammation som beror på en allergisk reaktion kan sprida sig från din näsa och ned till dina lungor och orsaka astma.

Astma kan triggas av luftföroreningar eller infektioner som förkylning eller influensa, men orsakas i många fall av allergener (de ämnen du är allergisk mot) som finns i luften vi andas, exempelvis pollen eller kvalster.

 

Är du i riskzonen för allergisk astma?

Ingen vill behöva vakna om natten med hosta, pipande andning eller svårt att andas. Har du en obehandlad eller felbehandlad allergi så kan den utvecklas till allergisk astma, en kronisk inflammation i nedre luftvägarna, vilket kan innebära att du behöver luftrörsvidgande och/eller inflammationsdämpande astmamedicin. Om din allergi utvecklas till astma så kan du få långvarig hosta med fler och mer frekventa astmaattacker. Därför är det viktigt att du får en diagnos och behandling mot din allergi så tidigt som möjligt.

 

Du bör vara observant på:

  • Om din vanliga medicin inte lindrar dina allergisymptom
  • Om du behöver öka dosen medicin för att lindra dina allergisymptom
  • Om din andning påverkas mer och mer av din allergi

Allergisymptom i övre luftvägar (allergisk rinit):
Upprepade nysningar, kliande näsa, nästäppa eller rinnsnuva.

Astmasymptom i nedre luftvägarna (allergisk astma):
Väsande andning, hosta och tungt att andas, andningsbesvär.

 

Förebygg astma

Det finns flera behandlingsalternativ för allergiker. Ofta får du rådet att undvika ämnena som orsakar din allergi. Vissa allergen är enklare att undvika, såsom födoämnen, men luftburna ämnen (allergener) såsom pollen, kvalster eller husdjur, kan vara svåra att undgå.

För att lindra sin allergi blir många hjälpta med allergimediciner som lindrar symptomen, t.ex. antihistaminer, nässpray och ögondroppar. En del allergiker upplever att symptomatiska mediciner inte alltid hjälper eller att man måste ta mer och mer medicin för att hålla symptomen i schack. Då kan allergivaccination vara aktuellt. Allergivaccination behandlar både symptomen och orsaken till din allergi. Det fungerar så att du gradvis bygger upp en tolerans mot ämnet (allergenet) som orsakar din allergi.

Allergivaccination kan också ha betydelse när det gäller att minska risken att utveckla astma från allergisk rinit.

Fråga din läkare vilken behandling som är lämplig för dig.

Läs mer om allergivacciantion »

Kontakta din läkare

Många ser sin allergi som något de måste acceptera och leva med. Så behöver det inte vara. Låter du din allergi vara obehandlad, ökar risken att den utvecklas till allergisk astma.

Låt inte allergin styra ditt liv. Boka tid med din läkare för en allergiutredning och diskussion kring dina behandlingsalternativ. Kontakta din läkare eller en allergispecialist

Hitta en allergiklinik nära mig »

Senast uppdaterad: 9 mars 2018