Tjej har andningssvårigheter astma

Allergi och astma

Så hänger allergi och astma ihop

Dina övre och nedre luftvägar, näsa och lungor, sitter ihop. En inflammation som orsakas av en allergisk reaktion i näsan, kan sprida sig ner till dina lungor och orsaka astma. Astma kan triggas igång av luftföroreningar eller infektioner som förkylning eller influensa. Men i många fall är orsaken allergen, det ämne du är allergisk mot, som finns i luften vi andas, exempelvis pollen, kvalster eller djurhår. 

Är du i riskzonen för allergisk astma?

Ingen vill vakna mitt i natten med hosta, pipande andning eller svårt att andas. Har du en obehandlad eller felbehandlad allergi så kan den utvecklas till allergisk astma,en kronisk inflammation i de nedre luftvägarna. Det kan leda till att du behöver ta astmamedicin som är luftrörsvidgande och/eller inflammationsdämpande. Om din allergi utvecklas till astma så kan du få långvarig hosta med fler och mer frekventa astmaattacker. Därför är det viktigt att vara uppmärksam på symtom så att du får rätt diagnos, effektiv behandling och blir symtomfri så tidigt som möjligt.

Var uppmärksam om:

  • Din vanliga medicin inte lindrar dina allergisymtom
  • Du behöver öka dosen medicin för att lindra dina allergisymtom
  • Din andning påverkas mer och mer av din allergi

Allergisymtom i övre luftvägar (allergisk rinit):
Upprepade nysningar, kliande näsa, nästäppa eller rinnsnuva.

Astmasymtom i nedre luftvägarna (allergisk astma):
Väsande andning, hosta och tungt att andas, andningsbesvär.

Förebygg astma

Det finns flera behandlingsalternativ för allergiker. Ett vanligt råd är att undvika det som man är allergisk mot. Det fungerar om man är allergisk mot till exempel viss mat, men luftburen allergi mot pollen, kvalster och pälsdjur är svårt att undvika. När det inte går att undvika det som man är allergisk mot får man istället lindra symtomen.

Det finns många allergimediciner som lindrar symtomen, till exempel antihistaminer, nässpray och ögondroppar. Om du inte blir symtomfri trots att du tar allergimediciner eller måste ta mer och mer medicin för att hålla symtomen i schack, kan allergivaccination vara aktuellt.

Allergivaccination är en behandling som inte bara lindrar symtomen utan behandlar själva orsaken till allergin. Gradvis bygger man upp en tolerans mot det ämne ,allergen, man är allergisk mot. Allergivaccination finns mot allergi som orsakas av både gräs- och björkpollen och många som behandlas blir symtomfria.

Allergivaccination kan också ha betydelse när det gäller att minska risken att utveckla astma från allergisk rinit.

Fråga din läkare vilken behandling som är lämplig för dig.

Läs mer om hur allergi kan behandlas

Kvinna som har huvudvärk

Kontakta din läkare

Många tror att allergi är något de måste acceptera och leva med. Så behöver det inte vara. Låter du din allergi vara obehandlad, ökar risken för att du utvecklar allergisk astma.
Låt inte allergin styra ditt liv.

Boka tid med din läkare eller en allergispecialist för allergiutredning och diskutera vilka behandlingsalternativ som är lämpliga för dig.

Hitta en allergiklinik nära mig

Är nuvarande behandling tillräcklig?

Använder du allergimediciner under pollensäsongen men upplever ändå besvär. Dra i reglaget nedan för att se om det finns något mer du kan göra för att optimera behandlingen.

Inga besvär
Mycket besvär

Kunskapsbanken

Alla artiklar