Barn och allergi - Hur du kan hjälpa ditt barn

I dag finns behandlingar som oftast leder till att besvären minskar, men problemet för många föräldrar är att hitta rätt behandling för sitt barn.

Rätt behandling är viktigt

Ett sätt att förebygga allergiska reaktioner är att försöka undvika att komma i kontakt med det ämne som ditt barn är allergisk mot. Samtidigt är det nästintill omöjligt att undvika pollen. Utomhus finns det pollen praktiskt taget överallt där vi rör oss. Det går heller inte att helt få bort pollen i hemmet och andra miljöer barnet vistas i. Oftast behövs medicin för att barnet ska må bra och inte begränsas i sina dagliga aktiviteter.

Det finns flera behandlingsalternativ med olika för- och nackdelar, läs mer nedan. Diskutera med läkare för att komma fram till vilken behandling som är bäst för ditt barn.

 

Lindrig allergi – Att undvika vissa allergen

Att undvika det ämne ditt barn är allergisk mot kan lindra allergisymptomen. Vid vissa typer av allergier, ex födoämnesallergi, är det lättare att undvika det man är allergisk mot men vid pollenallergi är det desto svårare. Pollensäsongen kan vara lång, och vår- och sommarmånaderna kan vara riktigt jobbiga för barnet. Det är dessutom tråkigt att inte kunna njuta av sommarlovet.

Fördelar:

 • Låg kostnad
 • Inga biverkningar

Nackdelar:

 • Det är nästintill omöjligt att få bort allt allergen

Läs mer »

 

Medelsvår allergi – Medicin som lindrar allergisymptom

Om barnet inte kan undvika ett allergen eller om symptomen är besvärliga behövs medicinering.

Det finns många olika typer av symptomatiska läkemedel, till exempel antihistaminer. Symptomatiska läkemedel ger en lokal symptomlindring, därför måste många ta flera olika mediciner för att lindra alla sina symptom. För en pollenallergiker är det inte ovanligt att ha ett preparat för kliande ögon, ett annat för rinnande näsa och ett tredje för kliande hals eller astmasymptom.

Gemensamt för dessa läkemedel är att de ger en relativt snabb lindring men den är ganska kortvarig. Symptomen kommer tillbaka när man slutar ta medicinen. Det beror på att medicinen bara behandlar symptomen på allergin. Många upplever att symptomatiska läkemedel hjälper bra, men inte alla.

Det finns både receptfria men även receptbelagda läkemedel. Rådgör med apotekspersonal eller läkare.

Fördelar:

 • Snabb symptomlindring

Nackdelar:

 • Kan förekomma biverkningar
 • Det kan bli dyrt i långa loppet
 • Ingen långsiktig förbättring av allergisymptomen

Läs mer »

 

Svår allergi – Behandla orsaken till barnets allergi

Många barn har så pass besvärande pollenallergi att symptomatiska läkemedel inte har tillräcklig effekt. För dem kan allergivaccination, den enda behandlingen som både angriper orsaken till allergin och lindrar symptomen, vara ett alternativ. Allergivaccination kan ges både som tabletter eller som injektioner. Vaccination ges till barn från 5 år.

Fördelar:

 • Behandlar orsaken till allergin
 • Ger långsiktig förbättring av de allergiska symptomen utöver symptomlindring under behandlingstiden
 • Kan minska risken för astmakomplikationer

Nackdelar:

 • Finns risk för biverkningar
 • Behandlingstiden är ca 3 år

Läs mer »

 

Obehandlad allergi kan leda till astma

Visste du att det finns en risk för ditt barn att utveckla astma om allergin inte behandlas? Faktum är att barn som har allergiska besvär som påverkar näsan, har upp till sju gånger större risk att utveckla astma senare i livet, än de som inte är allergiker. Därför är det viktigt att du ser till att ditt barn, så tidigt som möjligt, söker hjälp hos en läkare för utredning och behandling.

Läs mer barn allergi och astma »

Tips! Så hjälper du ditt barn undvika pollen

 • Försök hålla ditt barn inomhus när pollenhalterna är höga.
 • Minska mängden pollen som kommer in i hemmet genom att ha fönster och dörrar stängda under pollensäsongen, särskilt dagtid.
 • Ha stängda fönster när ni åker bil.
 • När ditt barn har varit utomhus, ta undan kläder och skor och förvara dem utanför barnets sovrum.
 • Tvätta barnets hår regelbundet. Har ditt barn varit ute och lekt, och kommer in med allergisymptom, bör hon/han duscha eller bada och tvätta håret.
 • Undvik att hänga kläder eller lakan på tork utomhus. Om möjligt, använd torktumlare istället.
 • Installera HEPA-filter i dammsugaren.

Vad är ett allergipricktest?

Filmen visar hur ett allergipricktest  går till. Du kan titta på filmen tillsammans med ditt barn, så vet båda hur det går till när ni kommer till läkaren.

 

Sök hjälp

För att ta reda på om ditt barn har allergi och vilken behandling som är mest lämplig för ditt barn behöver du boka tid hos en läkare eller allergispecialist. Du kan söka hjälp via din husläkare eller se om det finns någon klinik i närheten där du bor i länken nedan.

Hitta klinik som behandlar allergi »

Senast uppdaterad: 9 mars 2018