Nyhet

Poddtips: Allt du velat veta om allergi

Ett poddavsnitt om allt du undrat om pollenallergi

Varför får man allergi? När brukar pollenallergi debutera? Hur kan allergiker påverkas av klimatförändringar? Detta och mycket mer besvaras i Fritte Fritzons populära podcast Allt du velat veta med temat pollenallergi med expertgästen Erik Melén, professor på Karolinska Institutet i Stockholm och barnallergiläkare på Sachsska barnsjukhuset.

Pollensäsongen är i full gång i många delar av Sverige och orsakar besvärande symtom för allergiker. I poddavsnittet ”Allt du velat veta om pollenallergi” diskuteras olika aspekter av pollenallergi, såsom varför allergier uppstår, när pollenallergi vanligtvis debuterar och hur klimatförändringar kan påverka allergiker. Melén betonar att pollenallergi är en allvarlig sjukdom som tyvärr ofta trivialiseras i samhället.

Lyssna på avsnittet här

Arv och miljö kan förklara pollenallergi

Förekomsten av pollenallergi har ökat de senaste 40-50 åren och idag lider en av fyra svenskar av sjukdomen. Pollenallergi är en folksjukdom som många tar lätt på trots att den ofta har stora konsekvenser gällande livskvalitet, sömn och koncentration. Orsaken till att många lider under pollensäsongen med nästäppa, irriterade ögon och nysningar har med både arv och miljö att göra.

– Man vet till exempel att barn som växer upp på landet vid jordbruk har en lägre förekomst av allergi och astma, säger Erik Mélen i avsnittet. En stor del av forskningen just nu handlar om orsakerna till allergi och hur man kan inspireras av livsstilen på landet.

Fritte är själv allergiker

Fritte har själv lidit av pollenallergi under flera år och han tar upp sig själv som exempel när Erik och Fritte diskuterar symtom, korsallergier, diagnos och behandlingsalternativ. Precis som för Fritte är det många som lider av pollenallergi under lång tid, men det finns mycket man kan göra själv. Här på Pollenkoll.se eller i appen Pollenkoll finns symtomdagbok, pollenprognos, onlinetest och bra information för att få större kunskap om sin allergi.

Du kan lyssna på poddavsnittet i sin helhet här eller där poddar finns.

Poddavsnittet sponsras av läkemedelsbolaget ALK Nordic som bland annat driver hemsidan Pollenkoll.se.

 

Reletarade artiklar

Alla artiklar