Vid ett stick är det viktigt att snabbt ta bort gadden, då den kan fortsätta spruta in gift. Detta gör du enklast med en pincett eller nål. En fästingborttagare kan även användas för att få bort så mycket som möjligt av gadden. Det är viktigt att inte trycka på sticket då detta kan driva giftet djupare in i huden.
Det kan även vara klokt att försöka ta reda på vad du blivet stucken av. Om insekten dog efter sticket kan du ta en bild på den. Om du senare får en allergisk reaktion och vet vilken sorts insekt du har blivit stucken, är det lättare för en läkare att ställa en diagnos.
Insektsallergi | Kloka tips att tänka på vid bi- och getingstick
För de flesta människor är bin och getingar ofarliga insekter även om deras stick kan orsaka sveda och värk. Det är vid insektsallergi som dessa insekter kan bli potentiellt farliga för oss människor. I svåra fall kan ett stick leda till en allvarlig allergisk reaktion och till och med anafylaktisk chock.
Läs vidare för att lära dig mer om insektsallergi, symtom och vad du bör tänka på vid bi- eller getingstick.
Vad är insektsallergi?
De flesta människor har någon gång blivit stuckna av ett bi eller en geting. Det kan vara en obehaglig upplevelse då sticken kan svida, ge rodnad och skapa intensiv pulserande smärta. För andra kan ett stick från bi eller geting innebära potentiellt livshotande reaktioner. Vid insektsallergi innebär det att kroppens immunförsvar har utvecklat en överreaktion mot insektens gift som sprutats in från gadden.
Omkring 1 av 100 personer i Sverige lider av bi- och getingallergi.¹ Orsaken till att vissa utvecklar allergin är inte helt säkert, men risken för att utveckla allergin är större ju fler gånger du blivit stucken. Barn får sällan allvarligare allergiska reaktioner vid ett stick, utan det är vanligare i vuxen ålder. Redan efter ett stick kan du bli sensibiliserad, vilket innebär att du utvecklat en känslighet mot allergen från insektens gift. Vid ett nytt stick finns en risk du får en allergisk reaktion från sticket.
Vad gör jag om jag blivit stucken?
Ett bi- eller getingstick kan göra väldigt ont och skapa obehag. Efter ett stick är det viktigt du tar bort gadden då giftblåsan kan fortsätta föra in gift. För att bedöva lokal smärta kan det hjälpa att lindra området med kyla, till exempel med en isbit eller kallt vatten. Det kan även hjälpa att badda området med lokalbedövande salva. Undvik att klia dig runt sticket då det kan komma in bakterier som kan orsaka en infektion.
Symtom på Insektsallergi
Vanligtvis uppstår en allergisk reaktion inom 10–30 minuter efter du blivit stucken, men efter 24 timmar har oftast de flesta symtomen försvunnit.² I sällsynta fall kan reaktionen fortsätta i flera dagar. Var du blivit stucken på kroppen kan påverka hur allvarlig reaktion du utvecklar. Stick nära ögat och mun kan skapa mycket obehag för den som blivit stucken.
Lindriga symtom:
Vid lindriga symtom kan det hjälpa att ta smärtlindrande medicin och receptfria tabletter med antihistamin.
Allvarliga symtom:
Om du upplever allvarliga symtom kan det vara tecken på en allergisk chock, även kallad anafylaktisk chock. Vid en allergisk chock bör du omedelbart ringa 112 för akutvård eftersom en allergisk chock kan vara livshotande. Om du har en adrenalin-injektor bör du vid tecken på en allergisk chock använda den omedelbart.
Efter en första allergisk chock kan det vara en god idé att prata med en läkare om hur du ska hantera allergin. Det finns flera sätt att undvika framtida allergiska besvär på grund av bin eller getingar. Diskutera med en läkare om vilket alternativ som kan vara aktuellt för dig.
Allergiutredning
Om du söker vård för din insektsallergi kan det vara aktuellt att genomgå en allergiutredning. Vid en utredning kan läkaren ställa frågor om sjukdomsförloppet och dina observationer i samband med sticket. För att ställa diagnos kan läkaren vilja genomföra ett allergitest. Ett sådant test kan avgöra vad du är allergisk mot, till exempel om det är getingar eller bin. Det finns två testmetoder för att säkerställa en allergidiagnos.
- Pricktest
Ett pricktest genomförs genom att ett antal droppar med allergen placeras på underarmen. Med en lansett prickas dropparna igenom. Efter 15 minuter avläses testet och vid allergi har en rodnad och svullnad uppstått på platsen där ett allergen har placerats.
- Blodprov
Ibland kan läkaren välja att göra ett blodprov för att säkerställa en allergidiagnos, eller bekräfta ett resultat från ett pricktest. Vid blodprov mäts mängden antikroppar (IgE) i ditt blod. Om du är allergisk har din kropp tillverkat antikroppar mot ett eller flera specifika allergen.
Ett allergitest mot insektsbett är viktigt för den som är allergisk mot bi- eller getingstick, för att veta hur du ska reagera vid ett nytt stick. Vid bekräftad allergidiagnos kan läkaren skriva ut mediciner som är viktiga att ha med sig vart du än går.
Vad hjälper mot insektsallergi?
De flesta bi- eller getingstick kräver ingen särskild behandling. Lokal smärta kan du lindra med lokalbedövande salva och kyla. Vid kraftigare reaktioner kan du däremot behöva kortison eller antihistamin för att hejda den allergiska reaktionen.
Om du efter ett bi- eller getingstick fått en allergisk chock kan din läkare ordinera en autoinjektor för adrenalin. Dessa är livsviktiga att ha med sig vart du än är. En adrenalinpenna är en engångsspruta som bör användas vid akut anafylaktisk chock. I vissa fall kan allergivaccination vara ett behandlingsalternativ.
Allergivaccination bör övervägas för dem som har reagerat kraftigt på bi- eller getingstick. Behandlingen går ut på att du regelbundet utsätter ditt immunförsvar med det allergen du är allergisk mot, i syfte att öka toleransen för allergenet. Med allergivaccination minskar kroppens förmåga att reagera på ämnet man är allergisk mot. Detta förhindrar att allvarliga allergiska reaktioner uppstår efter ytterligare ett stick.
- Astma- och Allergiförbundet. Bi- och getingallergi. Tillgänglig på:
https://astmaoallergiforbundet.se/information-rad/allergi/bi-och-getingallergi/
[Hämtad: 26 augusti 2024]. - 1177 Vårdguiden. Insektsallergi. Tillgänglig på:
https://www.1177.se/sjukdomar–besvar/allergier-och-overkanslighet/insektsallergi/
[Hämtad: 26 augusti 2024].
I Sverige dör ungefär 1-3 personer från bi- eller getingstick varje år. En adrenalin-injektor kan vara avgörande för att överleva en allvarlig allergisk reaktion.
Vanligtvis försvinner smärtan från ett stick inom några timmar, men i vissa fall kan du ha känna obehag i flera dagar. Detta beror dels på var på kroppen du blivit stucken och hur känslig du är mot insektens allergen. Vid en allergisk reaktion kan svullnad och rodnad pågå i dagar.
Insektsallergi kan uppstå mot en rad olika insekter. I Sverige är det vanligast med allergi mot bi- och geting, men även humlor, myggor och kackerlackor kan orsaka allergi.
Vid ett stick uppstår ofta rodnad och svullnad. Ibland går det att se ett ingångshål där biet eller getingen satt sin gadd. Ofta syns gadden som en mörk prick i ingångshålet.