Kan bli värsta pollensäsongen på 45 år
Publicerad, 18 feb 2019

I västra och södra Sverige kan det bli ett tufft år för pollenallergiker. Det blir nog en av de värsta säsongerna sedan vi började mäta, säger pollenexperten Åslög Dahl. Läs mer

Öppet hus med allergipricktest – Fler tillfällen
Publicerad, 07 feb 2019

Pollenkoll arrangerar öppet hus med allergipricktest i samarbete med läkarmottagningar. Boka din plats idag – föranmälan krävs!

Boka plats nu

Vasakliniken, Göteborg – 27 mars, 5 och 26 april, 9 och 16 maj »
CitySjukhuset +7, Göteborg – 25 mars »
Dr Odeta Bahrin allmänläkarmottagning, Borås – 29 mars» 
Vårdcentralen i Bromölla, 4 april » 
Eszter Fabian Barnmedicin, Göteborg – 10 apr, 8 maj, 12 jun»
Doktorn på Torp, Uddevalla – 8 april » 
Arkadkliniken, Göteborg – 10 apr & 8 maj » 
Tuve läkargrupp, Tuve- 25 april »
Göteborgs läkarpraktik, Göteborg – 24 april, 15 maj »

 

Hyposensilibilisering med tabletter kan behandla allergi
Publicerad, 13 aug 2018

Varje år drabbas många av pollenallergi. Studier visar att var tredje elev i skolan har allergiska besvär som påverkar vardagen, men långt ifrån alla fångas upp av vården. Idag finns fungerande behandling i form av sprutor på sjukhus under tre års tid. Nu har forskare undersökt om det kan gå lika bra med enkla tabletter. Läs mer

Tuffa tider för björkpollenallergiker
Publicerad, 07 maj 2018

Björken blommar för fullt i stora delar av landet. I år är blomningen extra intensiv på sina håll, men den värsta perioden är snart över. Sedan väntar gräspollensäsongen. Fast i år finns det tecken på att den inte ska bli så jobbig för pollenallergiker.Läs mer

Bristen på allergiläkare: ”Det är katastrof”
Publicerad, 19 apr 2018

Över 40 000 pollenallergiker i Stockholms län har särskilt svåra besvär. Men specialisterna är för få och framtiden är alarmerande.
De flesta allergiläkarna är i nämligen 60-årsåldern och bara en har just nu utbildningstjänst. Läs mer

6 svar om pollenallergibehandling
Publicerad, 10 Nov 2016

Stort tack till alla er som har tagit er tid att besvara vår enkät om pollenallergibehandling. Vi har nu sammanställt svaren och vill därför dela med oss av resultatet.

Läs mer

Niklas fick hjälp mot pollenallergin
Publicerad, 18 apr 2016

Under hela sin barndom och ungdom hade Niklas Olin stora allergiska besvär av gräspollen. Nu har han fått allergivaccination och lever ett helt annat liv under sommarhalvåret.
– Nu kan jag vandra i skogen och ha picnic. För mig har det inneburit en större frihet, säger Niklas Olin.

Läs mer

Allergivaccination beror på ort
Publicerad, 06 apr 2016

För pollenallergiker gäller det att bo på rätt ställe i landet. I Halland är det fem gånger så stor chans att få hjälp jämfört med i Norrbotten.
– Det är helt oacceptabelt, säger Maritha Sedvallson, ordförande i Astma- och allergiförbundet.

Läs mer

Pollenallergi allt vanligare
Publicerad, 11 mar 2015

Det blir allt vanligare med pollenallergi. Men antalet personer med riktigt svår allergi har varit ungefär detsamma genom åren. Och för dessa personer öppnar sig allt fler möjligheter för att bli av med besvären.

Läs mer

Frisk från allergi? Flytta till Halland
Publicerad, 19 feb 2015

Din bostadsort avgör om du ska få hjälp med din svåra allergi eller inte. Nya siffror visar att det skiljer stort i hur många allergivaccinationer olika landsting gör.

Läs mer

Den envisa förkylningen visade sig vara kvalsterallergi
Publicerad, 22 jan 2015

Hon sov med bomullsvantar som barn, för att inte klia sönder huden. Som nybliven mamma var hon ständigt förkyld och täppt i näsan.
– Det var en lättnad att äntligen få veta att det handlade om kvalsterallergi, säger Mia Ånermyr.

Läs mer

Allergiker kan få besvär i vinter
Publicerad, 05 Dec 2014

Att det är vinter enligt kalendern betyder inte att pollenallergiker kan pusta ut. För sjätte året under 2000-talet blommar hasselbuskar före nyår.

Läs mer

Extrempollenåret kan bli värre
Publicerad, 30 okt 2014

Svenska björkpollenallergiker har haft en tuff vår och i april uppnåddes de näst högsta halterna av pollen på 39 år. Nu kommer nästa smocka – gräspollen..

Läs mer

Chockvår för pollenallergiker
Publicerad, 23 apr 2014

I år är det värsta björkpollenåret på 20 år med extrema värden i luften. Samtidigt lämnas pollenallergikerna åt sitt öde. De får medicinera sig själva.

Läs mer

Pangväder och pollen
Publicerad, 17 apr 2014

Lagom till påsk kommer det fina vädret och med det björkpollensäsongen. De närmaste veckorna blir en pina för allergikerna.

Läs mer

Stor skillnad i allergivaccination
Publicerad, 16 apr 2014

Alla som lider av svår pollenallergi kan få hjälp av allergivaccination. Men då gäller det att bo på rätt ställe. I Halland är det fem gånger så stor chans att få hjälp som i Västerbotten, visar nya siffror. (TT)

Läs mer

Få allergiker vaccineras på SÄS
Publicerad, 14 apr 2014

Manne Björnsson är en av få som allergivaccinerats på Säs. I Halland vaccineras tio gånger så många patienter som i södra Älvsborg, visar färska siffror.

Läs mer

Ovanligt tidig pollensäsong
Publicerad, 06 mar 2014

Den tidiga våren har gjort att pollensäsongen startat ovanligt tidigt i år. Och klimatförändringarna gör att det snart kan vara pollensäsong året runt.

Läs mer

Tidig pollensäsong i år
Publicerad, 28 feb 2014

I hasselbuskarna trängs hängen som börjat släppa ut pollen. Även frömjöl från alm har börjat sprida sig. Men någon pollenchock blir det inte i år.

Läs mer

Fler måste vaccineras mot allergi
Publicerad, 06 maj 2013

200 000 svenskar har så stora besvär att de uppfyller kriterierna för att få allergivaccination. Men bara en bråkdel behandlas, skriver Ingalill Bjöörn och Teet Pullerits.

Läs mer