Symptomatiska allergimediciner lindrar dina allergisymptom tillfälligt

Som allergiker är du säkert van vid olika symptomlindrande läkemedel (allergimedicin). Kanske behöver du ta dem varje dag för att hålla besvären i schack eller så tar dem vid behov.

Exempel på symtomlindrande läkemedel är antihistaminer och kortison. De kan tas i hemmet och finns i tablettform, som ögondroppar och som nässpray. Vissa är receptfria, andra måste skrivas ut av läkare.

Preparaten ger lokal symptomlättnad. Därför kan du bli tvungen att ta olika preparat för att motverka flera symptom. Du kanske behöver ett läkemedel för din nästäppa, ett annat för att motverka tårflödet i ögonen och så vidare. Symptomatiska läkemedel ger en ganska snabb men relativt kortvarig lindring av besvären. Därför kommer symptomen tillbaka när du slutar ta medicinerna.

 

Utred din allergi. Här kan du söka hjälp »

Om symptomlindrande medicin

Symptomlindrande medicin kommer i olika former – tabletter, nässpray och ögondroppar.

Antihistamin

Vid lindrig allergi är antihistamintabletter en av de vanligaste allergimedicinerna som de flesta brukar prova. Antihistamin brukar lindra symptom som nästäppa, rinnsnuva, nysningar och klåda i näsa och ögon. Vid en allergisk reaktion blockerar antihistamin frisättningen av histamin och på så sätt minskas de allergiska symptomen. Antihistamin finns även som ögondroppar och nässpray. Det går att köpa dem receptfritt på apotek men vissa läkemedel är även receptbelagda. Effekt av antihistaminer burkar komma efter ca 15 minuter till en timme.

Ofta rekommenderas att man startar behandling med symptomlindrande läkemedel redan innan allergisäsongen börjat. Den medicin som bör startas i förtid är nässpray med kortison, då den inte har omedelbar effekt utan verkar över tid.

Vanliga antihistaminer är t.ex. Clarityn, Kestine, Allergra och Livostin, men det finns även generiska läkemedel som Loratadin och Desloratadine. Ett generiskt läkemedel har samma verkningssubstans (t.ex. Loratadin) som  varumärkesantihistamintabletter (t.ex. Clarityn). När ett läkemedels patent löper ut finns det möjlighet för andra läkemedelstillverkare  att producera läkemedel med samma verkningssubstans fast med ett annat namn och oftast till ett betydligt billigare pris.

Kortison nässpray

Nässpray med kortison (nasala steroider) brukar användas främst vid nästäppa och rinnsnuva men kan även minska nysandet. Fördelen är att medicinen bara verkar lokalt utan att påverka resten av kroppen. Det är viktigt att ta kortison regelbundet för att få bäst effekt. Det finns kortison som kan köpas utan recept men även starkare varianter som skrivs ut av läkare.

Ofta rekommenderas att man startar behandling med symptomlindrande läkemedel redan innan allergisäsongen börjat. Den medicin som bör startas i förtid är nässpray med kortison, då den inte har omedelbar effekt utan verkar över tid.

Exempel på kortison nässprayer är t.ex. Nasonex, Flutide och Avamys

Prata med din läkare eller apotekspersonal hur du ska använda symptomatiska läkemedel.

Kortison injektioner

Kortison kan ges som injektionspreparat. Denna behandling blandas ibland ihop med allergivaccination men de verkar helt olika. Kortisoninjektioner dämpar symptomen av allergi i någon till några veckor genom att dämpa inflammation i hela kroppen, men pga. Biverkningar på lång sikt (t.ex. ökad risk att utveckla diabetes)  så rekommenderas inte längre denna behandling mot hösnuva.

Självtest om allergi

Har du allergibesvär trots behandling?

Gör självtestet »

 

Begränsa vilka allergen du utsätts för

Genom att kombinera symptomlindrande läkemedel med att försöka undvika exponering för det allergen du inte tål, så kan du uppnå god effekt och minska dina besvär. Läs våra tips på hur du kan begränsa mängden pollen du utsätts för.

Läs mer »

 

Allergivaccination – behandlar orsaken till allergin

Många blir hjälpta av symptomlindrande läkemedel. Men om du fortsätter ha allergibesvär trots att du behandlar dig, eller om du märker att du behöver allt mer medicin för att få god effekt, så kan allergivaccination vara nästa steg. Allergivaccination behandlar symptomen men även det som det som orsakar din allergi.

Läs mer »

Senast uppdaterad: 9 mars 2018