Allergivaccination – behandlar orsaken till allergin

Allergivaccination, som också kallas allergenspecifik immunterapi, är den enda behandling som angriper själva orsaken till allergin. Vid gräspollenallergi är det möjligt att ge allergivaccination i tablettform, istället för injektioner. Tabletten tas hemma, en gång om dagen under 3 års tid.

Oavsett om du använder tabletter eller injektioner innebär allergivaccination att du tillför kroppen det allergen du är allergisk mot, till exempel gräspollen, för att hjälpa den att bygga upp immunologisk tolerans mot det. Immunologisk tolerans innebär att immunsystemet inte längre reagerar på det utlösande allergenet. Allergisymtomen avtar och behovet av annan allergimedicinering minskar. Effekt uppnås efter några månader, men behandlingen pågår som regel i 3 år. Behandlingen, som är receptbelagd, har god effekt vid pollenallergi, särskilt mot björk och gräs.

Allergivaccination, som injektionsbehandling för allergisk sjukdom, har använts i mer än 100 år. Detta har visat sig kunna förhindra utveckling av nya allergier och astma samt minska behovet av symtomatiska läkemedel.

Hitta rätt behandling till din pollenallergi. I filmen går vi igenom de vanligaste behandlingarna – undvikande av allergen, symtomatiska läkemedel och allergivaccination.

Utred din allergi. Här kan du söka hjälp

Sms-påminnelse – gå till läkaren
För dig som har svår pollenallergi och inte är nöjd med din nuvarande behandling kan allergivaccination vara ett alternativ. Eftersom behandlingen ofta inleds redan under vinterhalvåret så påminner vi dig när det är dags att prata med din läkare.

 

Sms:a pollenkoll dr till 0769 43 25 89 så får du ett sms när det är hög tid för utvärdering av din behandling och eventuell uppstart med allergivaccination.

Senast uppdaterad torsdag, 23 mars 2017